Miło nam Państwa poinformować iż nasza placówka nawiązała współpracę z Firmą cateringową SMAKI NATURY która działa na rynku od 2018 roku. W kolejnym roku nadal będzie ona dostawcą usłu cateringowych do naszej placówki. Zapewnia ona:
Trzy posiłki dziennie: śniadanie, obiad (zupy + drugie danie) i podwieczorek.
Zbilansowane jadłospisy opracowywane w oparciu o wytyczne Instytutu Matki i Dziecka oraz Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH, z uwzględnieniem norm z 2024 roku.
Diety specjalne: dietetyczne menu dla dzieci z alergiami lub nietolerancjami (np. gluten‑, laktoza‑, białko mleka krowiego), zgodnie z zaleceniami lekarza i dietetyka
Menu Żłobka „MACIUŚ” – Zdrowie i Radość na Talerzu
✅ Dlaczego warto zaufać naszemu menu?
Pełna kontrola dietetyczna
Każde danie zaplanowane przez dietetyka, z minimalnym przetworzeniem i uśmiechem od kuchni 🙂
Akcent na świeżość i urozmaicenie
Różne źródła białka, kasze, warzywa, owoce – codziennie inne smaki i kolory na talerzu.
Bezpieczne alergeny
Informacje o alergenach dostępne przy karcie menu dla rodziców, zgodnie z przepisami UE Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej+1
Wsparcie przy adaptacji
Rodzic może przynieść listę alergenów – zapewniamy dietę zgodną z zaleceniami medycznymi.
Poniedziałek
Śniadanie
Pasta drobiowa z twarożkiem i szczypiorkiem, warzywo, masło, chleb wiejski, herbata (1,7)
Obiad
Zupa
Grysikowa z warzywami (1,9)
Danie główne
Pierogi ruskie polane masłem, woda z cytryną (1,3,7)
Podwieczorek
Banan, ciasteczka wielozbożowe (1,3)
Wtorek
Śniadanie
Szynka wieprzowa, serek Almette, warzywo, masło, chleb wieloziarnisty, herbata (1,7)
Obiad
Zupa
Krem z jarzynowy z grzankami (1,7)
Danie główne
Zraz drobiowy z warzywami, sos pomidorowy, ziemniaki, surówka porowa, woda z cytryną (1,3,7)
Podwieczorek
Koktajl owocowo-warzywny na bazie jogurtu naturalnego, pałeczki kukurydziane (1,7)
Środa
Śniadanie
Pasztet drobiowy, twarożek z rzodkiewką, warzywo, masło, chleb kukurydziany, herbata (1,7)
Obiad
Zupa
Kurczakowa (włoszczyzna, szarpany kurczak) (zabielana) z ryżem i natką pietruszki (7)
Danie główne
Kluski na parze z nadzieniem czekoladowo-orzechowym polane masłem,
woda z cytryną i pomarańczą (1,8,7)
Podwieczorek
Ser żółty – plastry, warzywo, masło, wek, herbata (1,7)
Czwartek
Śniadanie
Płatki kukurydziane na mleku, dżem owocowy (niskosłodzony), masło, bułka grahamka – mini, owoc, herbata (1,7)
Obiad
Zupa
Barszcz czerwony z ziemniakami (zabielany) (7)
Danie główne
Gulasz wieprzowy z warzywami, kasza gryczana, woda z cytryną (1)
Podwieczorek
Serek waniliowy b/cukru z truskawkami, chałka maślana (1,3,7)
Piątek
Śniadanie
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem, ser żółty – salami, warzywo, masło, chleb graham, herbata (1,3,7)
Obiad
Zupa
Rosół z makaronem, marchewką i zieloną pietruszką (1,3,9)
Danie główne
Paluszki z fileta z mintaja, ziemniaki, marchewka z jabłkiem, woda z cytryną (4,1,3)
Podwieczorek
Babeczka, owoc, szklanka mleka (1,3,7)
Informacje o obecności konkretnego alergenu podawane są w nawiasie przy danej potrawie.