Miło nam Państwa poinformować iż nasza placówka nawiązała współpracę z Firmą cateringową SMAKI NATURY która działa na rynku od 2018 roku. W kolejnym roku nadal będzie ona dostawcą usłu cateringowych do naszej placówki. Zapewnia ona:
Trzy posiłki dziennie: śniadanie,  obiad (zupy + drugie danie) i podwieczorek.
Zbilansowane jadłospisy opracowywane w oparciu o wytyczne Instytutu Matki i Dziecka oraz Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH, z uwzględnieniem norm z 2024 roku.
Diety specjalne: dietetyczne menu dla dzieci z alergiami lub nietolerancjami (np. gluten‑, laktoza‑, białko mleka krowiego), zgodnie z zaleceniami lekarza i dietetyka
Menu Żłobka „MACIUŚ” – Zdrowie i Radość na Talerzu
✅ Dlaczego warto zaufać naszemu menu?
Pełna kontrola dietetyczna
Każde danie zaplanowane przez dietetyka, z minimalnym przetworzeniem i uśmiechem od kuchni 🙂
Akcent na świeżość i urozmaicenie
Różne źródła białka, kasze, warzywa, owoce – codziennie inne smaki i kolory na talerzu.
Bezpieczne alergeny
Informacje o alergenach dostępne przy karcie menu dla rodziców, zgodnie z przepisami UE Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej+1
Wsparcie przy adaptacji
Rodzic może przynieść listę alergenów – zapewniamy dietę zgodną z zaleceniami medycznymi.

Poniedziałek

Śniadanie

Ser żółty – plastry, warzywo, masło, chleb wiejski, herbata (1,7)



Obiad

Zupa
Krupnik z kaszą jęczmienną i warzywami (1,9)
Danie główne
Knedle z morelami, masłem i jogurtem naturalnym, woda z cytryną (1,3,7)






Podwieczorek

Pasztet drobiowy, pasta warzywna z białym serem, warzywo, masło, wek, herbata (1,7)

Wtorek

Śniadanie

Płatki ryżowe na mleku,
szynka drobiowa, twarożek z papryką, warzywo, masło, chleb wieloziarnisty, herbata (1,7)



Obiad

Zupa
Koperkowo-kalafiorowa z drobnym makaronem (zabielana) (1,3,7)
Danie główne
Pulpet wieprzowy w sosie pieczarkowym (blendowanym), kasza bulgur, buraki, kompot (1,3,7)



Podwieczorek


Serek z ziołami – plastry, warzywo, pieczywo chrupkie (1,7)

Środa

Śniadanie

Parówka z fileta z kurczaka, ketchup, warzywo, masło, chleb wiejski, bawarka (1,7)


Obiad

Zupa
Krem dyniowo-marchewkowy z grzankami (1,7)

Danie główne
Delikatne duszonki beskidzkie (ziemniaki, kurczak, marchewka, kapusta biała, cebulka, koperek), woda z pomarańczą i cytryną  (-)


Podwieczorek


Jogurt naturalny z miksowanymi owocami, pałeczki kukurydziane (7)

Czwartek

Śniadanie

Płatki orkiszowe na mleku,
szynka wieprzowa, serek Almette, warzywo, masło, chleb kukurydziany, herbata (1,7)


Obiad

Zupa
Żurek z ziemniakami (1,7)
Danie główne
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ananasem (drobno krojonym) i ryżem, kompot (1)




Podwieczorek


Babka „Zebra”, owoc, szklanka mleka (1,3,7)

Piątek

Śniadanie

Płatki kukurydziane na mleku, dżem owocowy (niskosłodzony), masło, bułka grahamka – mini, owoc, herbata (1,7)


Obiad

Zupa
Pomidorowa z ryżem (zabielana) (1,3,7)


Danie główne
Mintaj panierowany, ziemniaki, duszona czerwona kapusta, woda z cytryną (4,1,3)


Podwieczorek

Twarożek b/cukru z borówkami, chałka maślana (1,3,7)


Informacje o obecności konkretnego alergenu podawane są w nawiasie przy danej potrawie.

Pobierz pliki