Miło nam Państwa poinformować iż nasza placówka nawiązała współpracę z Firmą cateringową SMAKI NATURY która działa na rynku od 2018 roku. W kolejnym roku nadal będzie ona dostawcą usłu cateringowych do naszej placówki. Zapewnia ona:
Trzy posiłki dziennie: śniadanie, obiad (zupy + drugie danie) i podwieczorek.
Zbilansowane jadłospisy opracowywane w oparciu o wytyczne Instytutu Matki i Dziecka oraz Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH, z uwzględnieniem norm z 2024 roku.
Diety specjalne: dietetyczne menu dla dzieci z alergiami lub nietolerancjami (np. gluten‑, laktoza‑, białko mleka krowiego), zgodnie z zaleceniami lekarza i dietetyka
Menu Żłobka „MACIUŚ” – Zdrowie i Radość na Talerzu
✅ Dlaczego warto zaufać naszemu menu?
Pełna kontrola dietetyczna
Każde danie zaplanowane przez dietetyka, z minimalnym przetworzeniem i uśmiechem od kuchni 🙂
Akcent na świeżość i urozmaicenie
Różne źródła białka, kasze, warzywa, owoce – codziennie inne smaki i kolory na talerzu.
Bezpieczne alergeny
Informacje o alergenach dostępne przy karcie menu dla rodziców, zgodnie z przepisami UE Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej+1
Wsparcie przy adaptacji
Rodzic może przynieść listę alergenów – zapewniamy dietę zgodną z zaleceniami medycznymi.
Poniedziałek
Śniadanie
ser żółty – plastry, warzywo, masło, chleb wiejski, herbata (1,7)
Obiad
Zupa
Krupnik z kaszą jęczmienną i warzywami (zabielany) (1,7,9)
Danie główne
Kluski śląskie z mięsem mielonym w sosie pieczeniowym, zielony ogórek
w sosie vinegret, woda z cytryną (1,3)
Podwieczorek
Koktajl warzywno-owocowy na bazie jogurtu naturalnego, pałeczki kukurydziane (7)
Wtorek
Śniadanie
Kasza manna na mleku,
szynka wieprzowa, twarożek z rzodkiewką, warzywo, masło, chleb wieloziarnisty, herbata (1,7
Obiad
Zupa
Kalafiorowa z kaszą jaglaną (zabielana) (7)
Danie główne
Kotlecik z piersi z kurczaka, ziemniaki, buraki, kompot (1,3)
Podwieczorek
Babka „Zebra”, owoc, szklanka mleka (1,3,7)
Środa
Śniadanie
Szynka drobiowa, pasta warzywna z białym serem, warzywo, masło, chleb kukurydziany, herbata (1,7)
Obiad
Zupa
Krem z pomidorów i papryki z dodatkiem bazylii, grzanki (1,7)
Danie główne
Knedle z jagodami, masłem i jogurtem naturalnym,
woda z cytryną i pomarańczą (1,3,7)
Podwieczorek
Serek typu Almette, warzywo, masło, chleb graham, herbata (1,7)
Czwartek
Śniadanie
Płatki kukurydziane na mleku, dżem owocowy (niskosłodzony), masło, bułka grahamka – mini, owoc, herbata (1,7)
Obiad
Zupa
Ziemniaczana z warzywami (zabielana) (7)
Danie główne
Makaron w sosie serowym a’la carbonara z szynką, brokułem i natką pietruszki, kompot (1,3,7)
Podwieczorek
Mus owocowy, biszkopty (1,3)
Piątek
Śniadanie
Ser żółty – salami, pasztet wieprzowy, warzywo, masło, chleb wieloziarnisty, herbata (1,7)
Obiad
Zupa
Rosół z makaronem i warzywami (1,3,9)
Danie główne
Duszona miruna w sosie cytrynowym (zabielanym), ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty
z marchewką, woda z cytryną (4,7)
Podwieczorek
Jogurt naturalny z Muesli i miksowanymi owocami (1,7,8)
Informacje o obecności konkretnego alergenu podawane są w nawiasie przy danej potrawie.