Miło nam Państwa poinformować iż nasza placówka nawiązała współpracę z Firmą cateringową SMAKI NATURY która działa na rynku od 2018 roku. W kolejnym roku nadal będzie ona dostawcą usłu cateringowych do naszej placówki. Zapewnia ona:
Trzy posiłki dziennie: śniadanie,  obiad (zupy + drugie danie) i podwieczorek.
Zbilansowane jadłospisy opracowywane w oparciu o wytyczne Instytutu Matki i Dziecka oraz Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH, z uwzględnieniem norm z 2024 roku.
Diety specjalne: dietetyczne menu dla dzieci z alergiami lub nietolerancjami (np. gluten‑, laktoza‑, białko mleka krowiego), zgodnie z zaleceniami lekarza i dietetyka
Menu Żłobka „MACIUŚ” – Zdrowie i Radość na Talerzu
✅ Dlaczego warto zaufać naszemu menu?
Pełna kontrola dietetyczna
Każde danie zaplanowane przez dietetyka, z minimalnym przetworzeniem i uśmiechem od kuchni 🙂
Akcent na świeżość i urozmaicenie
Różne źródła białka, kasze, warzywa, owoce – codziennie inne smaki i kolory na talerzu.
Bezpieczne alergeny
Informacje o alergenach dostępne przy karcie menu dla rodziców, zgodnie z przepisami UE Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej+1
Wsparcie przy adaptacji
Rodzic może przynieść listę alergenów – zapewniamy dietę zgodną z zaleceniami medycznymi.

Poniedziałek

Śniadanie

Pasta drobiowa z twarożkiem i szczypiorkiem, warzywo, masło, chleb wiejski, herbata (1,7)



Obiad

Zupa
Grysikowa z  warzywami (1,9)
Danie główne
Pierogi z białym serem polane masłem i cebulką, woda z cytryną (1,3,7)






Podwieczorek

Mus owocowy b/cukru, biszkopty (1,3)

Wtorek

Śniadanie

Pasztet wieprzowy, serek Almette, warzywo, masło, chleb wieloziarnisty, herbata (1,7)



Obiad

Zupa
Krem z jarzynowy z grzankami (1,7)
Danie główne
Zraz drobiowy z warzywami i pomidorem, sos pomidorowy, ziemniaki, surówka porowa, kompot (1,3,7)



Podwieczorek


Koktajl warzywno-owocowy na bazie jogurtu naturalnego, pałeczki kukurydziane (7)

Środa

Śniadanie

Kasza manna na mleku,
ser żółty – plastry, warzywo, masło, chleb kukurydziany, herbata (1,7)


Obiad

Zupa
Kurczakowa (włoszczyzna, szarpany kurczak) (zabielana) z ryżem i natką pietruszki (7)

Danie główne
Kluski na parze z nadzieniem czekoladowo-orzechowym polane masłem,
woda z cytryną i pomarańczą (1,8,7)


Podwieczorek


Twarożek ze szczypiorkiem, szynka wieprzowa, warzywo, masło, wek, herbata (1,7)

Czwartek

Śniadanie

Płatki zbożowe (pełne ziarno) na mleku, dżem owocowy (niskosłodzony), masło, bułka grahamka – mini, owoc, herbata (1,7)


Obiad

Zupa
Barszcz czerwony z ziemniakami (zabielany) (7)
Danie główne
Duszonyschab w sosie z warzywami (marchewka, brukselka, fasolka szparagowa, zielony groszek, kalafior), kasza gryczana, kompot (1)




Podwieczorek


Twarożek b/cukru z malinami, mini brioszka 1,3,7)

Piątek

Śniadanie

Owsianka na mleku,
pasta jajeczna ze szczypiorkiem, ser żółty – salami, warzywo, masło, chleb graham, herbata (1,3,7)


Obiad

Zupa
Rosół z makaronem, marchewką i zieloną pietruszką (1,3,9)


Danie główne
Paluszki z fileta z mintaja, ziemniaki, marchewka z jabłkiem, woda z cytryną (4,1,3)


Podwieczorek

Ciasto marchewkowe, kakao (1,3,7)


Informacje o obecności konkretnego alergenu podawane są w nawiasie przy danej potrawie.

Pobierz pliki